De verandering van energie projecten; hoe het streven naar winst is veranderd naar duurzame energieprojecten

Energie is overal voor nodig, er is dus ook veel energie nodig om alle behoeftes te volbrengen zoals verwarming en ventilatie. Energieprojecten zijn altijd van groot belang geweest voor de ontwikkeling en vooruitgang van de mensheid. Door de jaren heen zijn er talloze projecten geweest die zich richten op het opwekken van energie op verschillende manieren. Of dit nou ging om het goedkoopst energie opwekken of het verduurzamen ervan door middel van duurzame energieprojecten. Maar hoe zag deze verandering eruit? In deze tekst worden de verschillende veranderingen besproken en hoe het beeld voor de toekomst eruitziet.

Winst, winst en nog meer winst

Vroeger werden energieprojecten voornamelijk gericht op het opwekken van energie door middel van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Deze energiebronnen waren in overvloed aanwezig en werden vaak gezien als goedkope en snelle manieren om energie op te wekken. Zo werden er in de 19e eeuw grote kolencentrales gebouwd die stoomkracht gebruikten om energie op te wekken. Ook werden er in deze tijd veel olieraffinaderijen gebouwd om olie om te zetten in verschillende vormen van brandstof. Deze methode was vaak puur gericht op winst en er was weinig onderzoek en bewustheid naar de milieu nadelen, hier moest verandering in komen.

Duurzaamheid gaat naar de voorgrond

Tegenwoordig is er echter steeds meer aandacht voor duurzame energieprojecten die zich richten op het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, water en biomassa. Deze projecten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook vaak goedkoper op de lange termijn. De aanschaf ervan is vaak behoorlijk duur, maar daarvoor krijg je terug dat je erg bespaard op de energierekening, dus minder maandelijkse lasten. Tegenwoordig zijn er veel grote zonneparken en windmolenparken te vinden die op een efficiënte manier veel energie tegelijk opwekken. Daarnaast wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar andere vormen van duurzame energie zoals waterstof en geothermie.

De doelen zijn nog niet bereikt

Hoewel deze duurzame energieprojecten steeds populairder worden, is het nog steeds niet eenvoudig om alle energie uit hernieuwbare bronnen op te wekken. Dit komt voornamelijk doordat de energieproductie afhankelijk is van factoren zoals weersomstandigheden en beschikbaarheid van grondstoffen. Dit is dus niet stabiel en hierdoor kun je jouw energieproductie niet voorspellen. Ook zijn er nog steeds veel landen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen omdat ze nog steeds goedkoper zijn dan duurzame energiebronnen. Hierdoor is het tegenwoordig nog niet overal een algemene energiebron, maar aan deze ontwikkeling wordt gewerkt om een duurzaam en goedkoop alternatief te creëren.

Het beeld voor de toekomst

Toch worden er nog steeds veel nieuwe duurzame energieprojecten ontwikkeld die gericht zijn op het opwekken van energie op een zo efficiënt mogelijke manier. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld veel projecten die zich richten op het opwekken van energie uit afval of biomassa. Er worden meer banen gecreëerd door de variatie aan vacatures online, denk aan adviseur duurzaamheid vacatures die beschikbaar zijn. Ook wordt er steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe technologieën zoals zonne-energieopslag in batterijen en geavanceerde windturbines. Energieprojecten zullen ook in de toekomst van groot belang zijn, tegenwoordig is alles meer gericht op duurzaamheid en we willen hier alleen maar in vooruit gaan.