De bebouwde ruimte hergebruiken is meestal wel mogelijk, ook al zou je zeggen van niet. Door ruimte te hergebruiken blijft ons kikkerlandje een stukje groener. Een bouwbedrijf ziet vaak mogelijkheden om je gebouw uit te breiden op een manier waar je zelf nog niet eens aan gedacht had. Als het toch noodzakelijk is om te verhuizen, dan is het een goed idee om je netwerk in te zetten en via je bouwbedrijf panden te vinden die je kunt verbouwen. Kijk voor meer info op https://www.vanheemskerk.nl/nl/
Recycle bouwmateriaal
Bij een verbouwing of gevel reparatie wordt het meeste afgevoerde materiaal al automatische gesorteerd. Het is minder voor de hand liggend dat een bouwbedrijf oud materiaal opnieuw gebruikt voor de renovatie van het bedrijfspand. Voor een duurzame toekomst is dit echter wel aan te raden. Bij ‘urban mining’ ga je al een stapje verder. Hierbij worden de gebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden gezien als donor gebouwen. De materialen die vrijkomen worden weer hergebruikt bij een ander bouwproject. Voorbeelden hiervan zijn zand, bruikbaar cement en grind terugbrengen in de productieketen. Hiermee creëer je circulair beton en reduceer je de CO2-uitstoot met maar liefst 63% of meer. Door bitumen te recyclen ontstaat citumen. Hiermee kun je op een verantwoorde manier je pand renoveren.
Recycle het interieur van je bedrijfspand.
Het renoveren van een kantoor biedt een mooie mogelijkheid om materialen te hergebruiken. Deze kun je later weer in je kantoor interieur terug laten komen. Om je kantoor aan te kleden kun je gebruikt materiaal prima een tweede leven geven. Een voorbeeld hiervan is plantenbakken maken van houten planken die over waren. Je kunt ook verder gaan, door concentratieplekken op kantoor te maken door de planken van oude kasten en bureaus te maken. Het is niet alleen een verantwoordelijke manier van renoveren, je kunt er ook nog eens duizenden euro’s mee besparen.