Is verduurzamen de beste optie?

Soms sta je voor de keuze, is het verduurzamen van een gebouw nog een optie, of moet je het slopen en opnieuw bouwen? Misschien is renoveren ook nog een optie? Welke keuze er gemaakt wordt, hangt heel erg af van de staat van een gebouw. Om daar een goed beeld van te krijgen kun je specialisten inschakelen die het pand komen inspecteren. Voordat een goede beslissing genomen kan worden, moet je weten hoe het er nu voor staat. De kans is groot dat er vaak wel wat bouwtekeningen zijn van een pand, maar klopt dat nog? Zijn deze niet verouderd? Als je daarover twijfelt, moet je andere maatregelen nemen om na te gaan wat de beste keuze is om met een pand te doen.

Pand beoordelen

Een andere goede optie om erachter te komen wat je het beste kunt doen met een gebouw, is gebruik maken van laserscannen en 3D modelleren. Hiermee kun je namelijk in kaart brengen of dat bestaand (monumentaal) vastgoed, fabrieken of terreinen nog in goede staat zijn. Veel architecten maken er gebruik van, maar ook bouw- en sloopbedrijven en ingenieurs. Het geeft namelijk een goed beeld van de actuele en accurate as-built informatie. Het voordeel is ook dat een ontwerp- en bouwproces dan sneller verlopen, maar ook efficiënter en effectiever.

Keuzes maken

Wat je met een pand gaat doen, hangt af van de bestemming. Wil jij bijvoorbeeld een pand opknappen om er een nieuw bedrijf te vestigen, of wil je er mensen laten wonen? Of moet het gewoon op worden geknapt omdat het anders over een paar jaar op instorten staat? Bij een monumentaal pand wordt er vaak op tijd gekeken naar de staat van het pand, zodat er tijdig gehandeld kan worden om het in de oude staat te herstellen. Er moet dus naar het doel worden gekeken maar ook naar het budget. Van daaruit kunnen de onderzoeksgegevens er nog bij worden gepakt en dan kan zo de juiste beslissing worden gemaakt. Verduurzamen is vaak een goede optie, dan kan een pand er weer een paar jaar tegen en hoef je je daar geen zorgen over te maken.