Waar moet je op letten als je een heftruck gaat huren?

Het is erg fijn en handig als je een heftruck tot je beschikking hebt. Met een heftruck kun je namelijk zeer zware goederen, bijvoorbeeld een pallet met lading, optillen en verplaatsen. Veel kleine bedrijven kiezen ervoor om een heftruck te huren en dat is een verstandige keuze. Het is namelijk vrij zonde om tienduizenden euro’s te besteden aan het aanschaffen en onderhouden van een heftruck als er zelden gebruik van wordt gemaakt. 

Een heftruckcertificaat is verplicht

Om in het magazijn van je eigen bedrijf met een heftruck te mogen rijden, is het verplicht om een heftruckcertificaat te hebben. Een heftruckcertificaat kun je zien als een rijbewijs voor een heftruck. Dit is verplicht gesteld omdat heftrucks zeer gevaarlijke machines kunnen zijn. Jaarlijks gebeuren er op de Nederlandse werkvloeren tientallen ongelukken waarbij een heftruck in het spel is. Het kan voorkomen dat een verhuurbedrijf het heftruckcertificaat wil zien, voordat ze de heftruck aan je verhuren. Daarnaast is het mogelijk dat een instantie je een boete oplegt als je betrapt wordt op een heftruck zonder een geldig heftruckcertificaat. 

Maak duidelijke afspraken met het verhuurbedrijf 

Wil je een heftruck huren in Tilburg? Dan is het verstandig om duidelijke afspraken te maken met het verhuurbedrijf. Er is namelijk een kans aanwezig dat het verhuurbedrijf met een zeer strak schema werkt. Dit houdt in dat als je klaar bent met het huren van de heftruck, de heftruck gelijk naar de volgende huurder moet. Je kunt je wel voorstellen dat als je te laat klaar bent met de heftruck, dat dit erg vervelend kan zijn voor het verhuurbedrijf. Vaak moet je dan ook extra kosten betalen, maar dat is logisch. 

Zorg voor een aparte rijbaan voor de heftrucks 

Het is erg belangrijk om in het magazijn van je bedrijf een aparte rijbaan te maken. De bedoeling hiervan is dat dit verboden terrein is voor je werknemers en daar alleen heftrucks mogen rijden. In sommige sectoren in Nederland is het zelfs verplicht om een aparte rijbaan voor heftrucks te hebben. Hiermee kun je de kans op een aanrijding met een werknemer aanzienlijk verkleinen. Een aparte rijbaan voor heftrucks kun je markeren met markeringstape. Het is hierbij wel erg belangrijk om een herkenbare en goed zichtbare kleur te gebruiken.