Zo ga je als bouwbedrijf goed om met je bouwafval!

Een gedeelte van de Nederlanders weet niet hoeveel werk er komt kijken bij het runnen van een bouwbedrijf. Zo is er vaak sprake van een tijdsdruk en dienen alle regels tegenwoordig netjes opgevolgd te worden. Daarnaast dien je voor bepaalde werkzaamheden vergunningen te hebben en wordt er van je verwacht dat je goed omgaat met de verwerking van bouwafval. Vooral de afgelopen tijd is dit erg belangrijk geworden. Dit omdat het klimaat erg lijdt onder de grote hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt. 

Dit kun je doen met de betonresten

Duurzaamheid komt ook bij steeds meer bouwbedrijven centraal te staan. Zo streven de meeste bouwbedrijven tegenwoordig naar een zo klein mogelijke CO2-footprint. Een bouwmateriaal dat erg slecht is voor het milieu, is beton. Dit heeft voornamelijk te maken met het cement dat erin verwerkt zit. Bouwbedrijven die regelmatig met beton werken dienen hier op een verstandige manier mee om te gaan. Zo kan beton tegenwoordig gerecycled worden en dat levert vele voordelen op. In de meeste gevallen dient hiervoor een samenwerking aangegaan te worden met een verwerkingsbedrijf. Zij filteren de bestanddelen van beton en zorgen ervoor dat je een groot gedeelte hiervan weer kunt hergebruiken. 

Weet door wie je het grofvuil laat ophalen

Bij zo goed als elk bouwbedrijf komt er grofvuil vrij tijdens het bouwen. Grofvuil ophalen dient daarom regelmatig te gebeuren. Waar weinig bouwbedrijven op dit moment bij stilstaan en is wat er hierna met het grofvuil gebeurt, erg zonde want ook hier valt winst te behalen. Vergelijk de verschillende afvalverwerkers met elkaar en kies de partij die op een zo duurzaam mogelijke manier te werk gaat. Naast dat dit voordelen voor je onderneming op kan leveren, lever je op die manier ook een bijdrage aan een schonere toekomst voor je (klein)kinderen. Lees wat tips over afvalverwerking en hanteer een goede werkwijze. 

Hergebruik zoveel mogelijk materialen

Er zijn genoeg situaties denkbaar waarbij bouwmaterialen worden weggegooid terwijl ze prima nog ergens anders voor gebruikt zouden kunnen worden. Creëren een bewustwording binnen het bedrijf en laat iedereen meedenken aan hoe je bepaalde materialen zou kunnen hergebruiken. Naast de voordelen voor het milieu, kan dit ook zorgen voor een behoorlijke besparing. Al helemaal nu de bouwstoffen stukken duurder zijn.